یاقوت گوهرسنگ زیبا و پرطرفدار!

اغلب مردم در سراسر جهان یاقوت را بهعنوان یک گوهر زیبا میپسندند. سنگ یاقوت در دسته سنگهای قیمتی قرار دارد و محبوبیت خود را در طول زمان در بین افراد جهان حفظ نموده است. اگر شما هم از طرفداران این گوهر هستید، ادامه این متن را مطالعه کنید.
ویژگیهای فیزیکی یاقوت
در کانیشناسی به اکسید بلورین آلومینیوم کرندوم گفته میشود که معمولاً
دارای ناخالصیهایی از آهن، کروم، وانادیوم و تیتانیوم است. در گوهرشناسی این سنگ
یاقوت نامگرفته است. به یاقوتهایی که رنگ قرمز دارند روبی گفته میشود و سایر رنگها
بانام سفایر شهرت دارند.
تبلور این کانی در سیستم هگزاگونال و ظاهر آن شفاف است. وزن مخصوص3.8 تا 4.05
و ضریب شکست آن 1.76 تا 1.78 است. جلای شیشهای دارد و رخ در آن دیده نمیشود. به
دلیل وجود عنصر کروم این گوهر در طیفی از رنگ قرمز دیده میشود و رنگ خاکه آن سفید
است. بعد از الماس سختترین گوهر با درجه سختی 9 در مقیاس موهس یاقوت است.
یاقوت در کجا تشکیل میشود و نوع مرغوب آن کدام است؟
کروندوم در سنگهای آذرین با سیلیس کم است؛ اما خاستگاه اصلی آن شرایط دگرگونی با دمای بالا است. این کانی کمیاب است به رنگ قرمز آن در جواهرات یاقوت سرخ یا روبی گفته میشود و رنگ آبی آن به یاقوت کبود مشهور است. برخی از انواع یاقوت ها دارای خاصیت نوری هستند که وقتی نور به آنها میتابد تجزیه میشود و در ششجهت خطهایی ایجاد میشود که زاویه این خطوط 60 درجه است و شکلی مانند یک ستاره روی آن تشکیل میشود و ارزش این گوهر را بیشتر میکند. نوع مرغوب یاقوت شفاف است و در ساخت انگشتر، گردنبند، گوشواره، دستبند و سایر زیورآلات مورداستفاده قرار میگیرد؛ اما اگر این کانی مات یا نیمه شفاف باشد، در صنایع جهت پولیش دادن و دستگاههای برش دهنده و لیزرها بهکاربرده میشود که علت این استفاده نیز سختی بالای آن است.
یاقوتها در حفرههای کوچک و شکافهای باریک پیدا میشوند؛ لذا، استخراج آنها از معادن ذخیره اولیه دارای هزینههای زیادی است و آنها را از معادن ثانویه استخراج میکنند.
یاقوت اگر در ابعاد بزرگ پیدا شود ارزش بیشتری دارد و معمولاً برای تراش آنها از انواع تراشی استفاده میشود که کمترین مقدار از سنگ حین تراش از بین برود و ترجیحاً حجم زیادی از آن باقی بماند.
یاقوت در چه کشورهایی یافت میشود؟
برمه دارای باکیفیتترین یاقوتها است. در ویتنام، تایلند و پاکستان ذخایر مهمی از یاقوت وجود دارد. در ایران نیز در نقاطی بهصورت محدود یاقوت یافت شده است اما به علت کدر بودن و شفافیت کم نامرغوب محسوب میشود و سهمی در بازار ندارد.
محبوبیت یاقوت قرمز
روبی از کلمهی لاتین روبر به معنای قرمز گرفتهشده است که هرچه این قرمز پررنگتر و درخشان تر باشد باارزشتر است. برخی معتقدند که سنگ یاقوت قرمز میتواند در بهبود گردش خون مؤثر باشد و آن را سنگ ماه متولدین تیر میدانند.


چگونه یاقوت طبیعی یا اصل را تشخیص دهیم؟
از گذشته تا به امروز به دلیل وجود سنگهایی با رنگ مشابه با یاقوت که بلورین هم هستند تشخیص یاقوت طبیعی از سایر سنگهای مشابه دغدغه افراد زیادی بوده است.
باید توجه کرد که یاقوتهایی که مصنوعی ساخته میشوند معمولاً ابعاد بزرگتر دارند و ناخالصیهایی که در یاقوت اصل وجود دارد در آنها دیده نمیشود و یا متفاوت است
یاقوتهای اصیل آنهایی هستند که در طبیعت ایجادشدهاند و به دلیل ناخالصیهای متفاوت شکلهای مختلفی دارند و نقصهایی در آنها دیده میشود. یاقوتهای مصنوعی در آزمایشگاه با شرایط کنترلشده از یک هسته از یاقوت تشکیل میشوند و رشد میکنند و ناخالصیهایی که در جواهرات طبیعی دیده میشود در آنها وجود ندارد.
بهطورکلی تشخیص اصل بودن گوهرهایی که ارزشمند هستند کار دشواری است و برای جلوگیری از خطا باید از روشهای آزمایشگاهی کمک گرفت. برای این کار بهتر است به افراد باتجربه و دارای مهارت مراجعه و برای گوهرها شناسنامه معتبر تهیه کرد تا خریدوفروش گوهر باقیمت درست و آرامش خاطر انجام پذیرد. درصورتیکه به راهنمایی و کمک افراد مورداطمینان برای خرید و فروش یاقوت و یا سایر جواهرات باارزش نیاز دارید میتوانید به مرکز گوهرشناسی دانشگاه شهید بهشتی مراجعه کرده و
یا با راههای ارتباطی این مرکز در تماس باشید.
دیدگاهتان را بنویسید