نام آکوآمارین برگرفته از واژههای لاتین است که معنای آب و دریا دارند. علت این نامگزاری رنگ آبی بینظیر این سنگ قیمتی است.
آکوآمارین عضوی از خانواده بریلها و ترکیب شیمیایی آن سیلیکات آلومینیوم و برلیوم است. ساختار بلورین هگزاگونال دارد و به شکل منشوری با بلورهای بلند و پهن و گاهی به شکل تودههای کندهکاریشده و بهصورت قلوههای فرسایشی با آب است. درجه سختی موس این کانی 7.5-8 است که سبب میشود برای استفاده در زیورآلات مناسب باشد و کمتر دچار خراش توسط اجسام شود.
منابع آکوآمارین
بریلها در تمامی دنیا یافت میشوند. اما نهشتههایی که کیفیت سنگهای ارزشمند را داشته و مناسب برای تجارت باشد به چند تولیدکننده ویژه و عمده محدود و منحصر است. کشور برزیل یکی از خاستگاههای عمده بریل است و در ایالت مایناسگرایس بلورهای بینقص و باکیفیت آکوآمارین در اندازههای حدود نیم متر و یا بیشتر هم یافت شده است.
ایالتهای زیادی نظیر کالیفرنیا، ماین، کارولینای شمالی، یوتا و چندین ایالت دیگر در آمریکا نیز حجم گستردهای از بریلها را تولید میکنند. در آسیا نیز در سریلانکا و کشمیر میتوان آکوامارین پیدا کرد. همچنین استرالیا در کوه سورپرایز در کوینلند شمالی آکوامارین تولید میکند.
ترمیم و تشخیص بریلها
همهی اعضای خانواده بریل، مرتبط با عملکرد گرما و حرارت هستند. شماری از بریلهای سبز، تحت دمای ملایم، به سایههای متوازن آبیرنگ درمیآیند و درنتیجه به آکوآمارین تبدیل میشوند.
رنگ و ویژگی بریلها آنقدر شبیه برخی گونههای سنگهای ارزشمنداست که نمیتوان آن را بهراحتی تمایز داد؛ بنابراین همه بریلها بایستی با آزمایشهای گوهرشناسی توسط گوهرشناسان خبره شناسایی و تائید شوند.
باورها و افسانههای مرتبط با گوهرسنگ اکوامارین
آکوامارین کمرنگ در دوره رنسانس در میان بلورهای قیمتی، بهعنوان بلوری ممتاز و برتر موردتوجه قرار میگرفت و باور بر این بود که آبی کمرنگ آن نشانه رنگ ماه است. لذا، این سنگ ارزشمند در ارتباط با اثرات ماه بود و مثلاً زمانی که ماه کامل است این کرات در اوج گرانش و قدرت هستند.
عدهای این گوهرسنگ را یکی از سنگهای مناسب متولدین مارس میدانند که میتوان در تاریخ هجری شمسی آن را مناسب برای متولدین از 10 اسفند تا 11 فروردین دانست.